در سالهای اخیر به واسطه پیشرفت قابل توجه علوم و تکنولوژیهای مختلف صنعت ساختمانسازی نیز پیشرفت و توسعهای قابل توجه داشته است. امروزه از مواد و متریال های مدرن و پیشرفتهای در ساخت کف، سقف، دیوارها و سایر بخشهای ساختمان استفاده میشود و هر کدام میتوانند ویژگیها، مزایا و معایب خاص خود را داشته باشند. کف کاذب یکی از مصالح مدرن و جدید ساختمانسازی است که بالاتر از سطح کف اصلی ساختمان نصب میشود و میتواند کاربردها و مزیتهای متعددی داشته باشد. در حقیقت پیشرفت تکنولوژی نیاز به استفاده از زیرساختهای تبادل اطلاعات در محیطهای مختلف را افزایش داده است و همین امر باعث شده که کفهای کاذب کاربردهای متعددی خصوصاً در سیمکشی، کابلکشی، اجرای تأسیسات و … داشته باشند. در ادامه مطلب بررسی خواهد شد که کف کاذب چیست، چند نوع داشته و از چه کاربردهایی برخوردار است.
کف کاذب چیست؟
کف کاذب به عنوان یک سطح ثانویه بر روی سطح کف اصلی به کار میرود و میتواند امکان انجام کارهای تأسیساتی مانند سیمکشی، لولهکشی و … بر روی سطح کف اصلی سازه را فراهم کند. این محصول بر روی کف اصلی سازه نصب شده و باعث مرتفع شدن آن خواهد شد. کف کاذب میتواند در مکانها و محیطهای مختلفی همچون اتاقهای سرور بسیار کاربردی باشد و امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بهصورت کلی کف کاذب از ۳ بخش اصلی تشکیل میشود که شامل موارد زیر هستند:
- پانل (صفحه اصلی و رویی کف کاذب)
- استرینگرها (که یک قاب چهارگوش مستحکم ایجاد میکند)
- پایهها (که قاب استرینگر و پانل روی آنها قرار میگیرد)
البته باید توجه داشت که در بعضی از کفها از استرینگر استفاده نخواهد شد. هر کدام از اجزای سازنده کف کاذب میتوانند از مواد و متریال های مختلفی تولید شوند و ویژگیهای منحصربهفردی داشته باشند.
انواع کف کاذب
کف کاذب همانند انواع مصالح مدرن ساختمانی میتواند بر اساس فاکتورهای مختلفی دستهبندی شود و تنوع زیادی داشته باشد اما مهمترین دستهبندی آنها بر اساس جنس مواد سازنده خواهد بود. کفهای کاذب با توجه به نوع مواد سازنده شامل موارد زیر هستند:
-
کف کاذب آلومینیومی
کفهای کاذب آلومینیومی از مواد اولیه آلیاژ آلومینیوم و از طریق ریختهگری تحت فشار یا دایکست تولید میشوند و میتوانند در محیطهای مرطوب کاربرد زیادی داشته باشند چرا که همانند ورق یونولیت در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارند. این کفها در اتاقهای کنترل، دیتاسنترها و اتاقهای برق و… به کار میروند و در ابعاد و اندازههای مختلفی تولید میشوند. این کفها از وزن کم، طول عمر بالا، دسترسی آسان، نصب ساده، قابلیت بازیافت و … برخوردارند و در انواع کفپوشها میتوان از آنها استفاده کرد.
-
کف کاذب فولادی
این کفها نیز از جنس فولاد بوده و میتوانند بهصورت توپر و توخالی تولید شوند و از مزیتهایی همچون استحکام بالا، مقاومت در برابر سایش و فشار و حریق، تحمل وزن بالا، عایق صوت، نصب ساده و قابلیت استفاده در کفپوشهای مختلف برخوردار هستند.
-
کف کاذب کلسیم سولفات
این کفها نیز میتوانند مزیتهایی همچون مقاومت در برابر سایش، آتش و رطوبت، عایق صوت، تحمل وزن بالا، نصب آسان، قابلیت جابجایی، ارتفاع قابلتغییر، پایداری بالا، دسترسی ساده به سطح زیر کف، قابلیت استفاده در کفپوشهای مختلف و … داشته باشند. تکنولوژی تولید این کفهای کاذب در انحصار چند کشور خاص مانند کشورهای اروپایی، چین و … است کمتر در ایران مورد توجه قرار گرفته است.
-
کف کاذب چوبی
این کفها نیز از جنس چوب بوده و در ابعاد و اندازههای مختلفی تولید میشوند و قابلیت روکش شدن توسط فویلهای آلومینیوم یا ورقهای استیل را دارند. این کفها میتوانند به عنوان پوشش برای سایر کفها نیز به کار بروند. از مهمترین مزیتهای کف کاذب چوبی میتوان به وزن پایین، زیبایی و جذابیت بالا، نصب ساده و … اشاره کرد هر چند که در برابر رطوبت مقاومت کمی دارد.
-
کف کاذب شیشه ای
کفهای کاذب شیشهای نیز نوعی از کفهای کاذب هستند که امروزه همچون فوم سقفی در معماریهای مدرن به کار میروند و میتوانند زیبایی و جذابیت ویژهای داشته باشند. این پنل ها امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند و میتوانند نقش پررنگی در نورپردازیها و دکوراسیونهای مدرن داشته باشند.
-
کف کاذب سنگ و سرامیک
سنگ و سرامیک همواره جایگاه ویژهای در صنعت ساختمانسازی داشتهاند و به همین دلیل کفهای کاذب سنگ و سرامیک نیز کاربردهای متعددی دارند. این کفها با انواع فضاها سازگاری دارند و میتوانند از مزیتهایی همچون مقاومت در برابر حریق، مقاومت در برابر فشار، ضربه، رطوبت، طول عمر بالا، نصب ساده و … برخوردار باشند.
انواع کف کاذب بر اساس کاربردها
علاوه بر جنس مواد سازنده، کفهای کاذب میتوانند بر اساس کاربرد نیز دستهبندی شوند و بر همین اساس شامل موارد زیر هستند:
- کف مخصوص پوشاندن تأسیسات که در برابر آتشسوزی، بارهای دینامیک متمرکز، بارهای استاتیک، الکتریسیته ساکن و … مقاومت بالایی دارند.
- کف مخصوص انتقال آبهای سطحی، خاک و ماسه که در برابر اشعه، مواد اسیدی و قلیایی و … مقاوم بوده و در پروژههای مختلف به کار میروند
- کف مخصوص جهت نصب گرمایش کف و کاهش رطوبت که بهصورت پیچ و مهره نصب شده، عایق صوت هستند، در برابر رطوبت و مواد شوینده مقاوم بوده و در برابر حشرات موذی مقاومت بالایی دارند و عموماً در خانههای چوبی و پیشساخته بکار میروند.
- کف مخصوص سبکسازی ساختمان که هدف از استفاده از آنها به حداقل رساندن بار ناشی از وزن سازه است.
ویژگی های کف کاذب چیست؟
کفهای کاذب همانند انواع مصالح مدرن در صنعت ساختمان میتوانند ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- امکان تنظیم ارتفاع تا ۳ سانتیمتر
- کاهش وزن سازه و بار مرده ساختمان
- رفع نیاز به لولهکشی یا سیمکشی عرضی و امکان ایجاد تهویه از کف
- کاهش هزینههای تعمیرات و مراقبت
- تسهیل دسترسی به تمامی تأسیسات با استفاده از بلند کردن راحت هر کدام از پنل ها
- امکان ایجاد تغییرات مقتضی و ایجاد اصلاحات در سریعترین زمان ممکن
- تحمل بار بالا تحت شرایط مختلف
- کاهش هزینههای ساخت نسبت به نمونه سنتی
- مرتفع کردن مسائل مهندسی نصب و تأسیسات و طراحی در هر فاز از بهرهبرداری
- امکان استفاده در سالنهای اداری، تجاری، تفریحی و …، اتاقهای برق، سالنهای کنترل و …
مهمترین کاربردهای کف کاذب چیست؟
با توجه به تنوع بالای کفهای کاذب و همچنین قابلیتهای، ویژگیها و مزیتهایی که دارند میتوانند کاربردهای مختلفی داشته باشند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- مدیریت کابلها و سازماندهی ساده سیمها و تأسیسات مکانیکی
- سرعت بخشیدن نصب لوله و تأسیسات مختلف و تسهیل تعمیرات آنها
- قابل استفاده در دفاتر و ادارهها، فضاهای کار مشترک، کلاسهای آموزشی، سالنهای صنعتی، مراکز اطلاعات، موزهها، اتاقهای کنترل، اتاقهای سرور، اتاقهای روابط عمومی، اتاق کامپیوتر، نمایشگاهها، مراکز پزشکی، فرودگاهها، تالارها و …